Ylikonemestarin koulutus saatavilla jälleen

Kari Palokangas

Vuonna 1999 voimaan tulleen painelaitelainsäädännön uudistuksen myötä ylikonemestarikoulutus päättyi. Konemestarin ja ylikonemestarin pätevyyskirjoja pystyi hakemaan siirtymäaikana vuoden 2004 loppuun saakka. Siirtymäajan jälkeen on konemestariteholuokan ja suurempien kattilalaitoksien uudet käytön valvojat voitu nimetä ns. insinööripykälällä. 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ryhtyi ajamaan uudelleen ylikonemestarikoulutusta opetushallituksen ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen, koska teollisuus tarvitsee henkilöitä, jotka ovat työelämän kautta saaneet riittävän työkokemuksen ja voineet samalla kouluttautua eteenpäin näyttötutkintojärjestelmän avulla.

Nykyiset käytönvalvojat ja varavalvojat, konemestarit ja ylikonemestarit ovat vähitellen poistuneet työmarkkinoilta esimerkiksi eläköitymisen takia. Koulutusjärjestelmässä olevia puutteita on jouduttu korjaamaan Tukesin myöntämillä poikkeusluvilla.

Hanke sai kannatusta työelämän järjestöiltä (mm. Konepäällystöliitto, Sähköliitto ja Energiateollisuus).

Opetushallitus nimesikin työryhmän suunnittelemaan uuden energia-alan erikoisammattitutkinnon perusteita vuoden 2015 lopulla. Työryhmän päätavoitteena oli, että erikoisammattitutkinnon sisältö vastaa tämän päivän teollisuuden tarvetta ja osaamisvaatimuksia. Erikoisammattitutkinnon suorittaneet henkilöt voivat toimia voimalaitosten työnjohdollisissa ja asiantuntijatehtävissä sekä vaativissa voimalaitoksen käyttötehtävissä. Tutkintotodistus toimii samalla ylikonemestarin koulutustodistuksena, jolla he voivat hakea konemestarin ja ylikonemestarin pätevyyskirjoja asetuksen 891/1999 vaatimusten mukaisesti.

Työryhmä sai valmiiksi uudet erikoisammattitutkinnon perusteet lausuntokierrokselle syyskuussa 2016 ja 1.1.2017 ne astuvat voimaan.

Opetushallituksen asettama voimalaitoksen käyttötekniikan tutkintotoimikunta on vastannut vuodesta 2001 lähtien voimalaitoksen käyttäjän ammattitutkinnon järjestämisestä, laadun valvonnasta, myöntänyt tutkintotodistukset ja alikonemestarin koulutustodistukset. Uusi energia-alan erikoisammattitutkinto tulee kuulumaan tutkintotoimikunnan vastuulla oleviin tutkintoihin.  

 

 

Kehittämispäällikkö

Kari Palokangas

Kommentit

Kommentoi
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja
Hei, voimmeko auttaa?

Saat meihin yhteyden tällä pikaviestilomakkeella. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian arkisin klo 08.00 – 16.00 välisenä aikana. Yhteyttä voit ottaa myös puhelimitse numeroon 010 843 4600.

Olet jonossa Sulje
Hei, olet jonossa sijalla ?. vastaamme sinulle mahdollisimman pian. Kiitos!