Turvakengät jalkaan, kypärä päähän ja oppimaan

Anu Haverinen

Turvakengät jalkaan, kypärä päähän ja oppimaan

Suomessa kaivannaisteollisuudella on pitkät perinteet ja suomalainen osaaminen on sekä arvostettua että kysyttyä. Meillä POHTOssa on pitkät perinteet teollisuuden alan täydennyskouluttajana. Minä sain mahdollisuuden kaivannaisteollisuuden kehittämispäällikkönä vahvistaa POHTOn roolia myös kaivannaisteollisuuden koulutusten järjestäjänä.

Olen itse koulutukseltani sekoitus digitaaliaikaa ja kivikautta. Tämä äkkiseltään kahtiajakoiselta kuulostava taustani on osoittautunut suureksi rikkaudeksi ja haluankin painottaa, ettei koulutus ja kouluttautuminen ole koskaan turhaa. Koulutus on reitti tietoon. Oma osaaminen muodostuu useasta osa-alueesta, joista tieto on yksi. Monet teistä on varmasti kuullut sanonnan ”tieto on valtaa”. Tällä sanonnalla on mielestäni negatiivinen kaiku ja käytän itse mottoa ”tieto on voimaa”.

Aloitin työurani tietojenkäsittelyn tradenomina ja se vei Kainuun korven tytön Helsinkiin. Työskentelin erilaisissa ICT-alan tehtävissä, kunnes kivet alkoivat kiehtoa dataa enemmän ja hakeuduin takaisin koulunpenkille. Geologin roolissa sain mahdollisuuden palata kotikonnuilleni, kun Talvivaaran työhaastattelun jälkeisenä päivänä silloinen tuleva esimieheni soitti minulle ja kysyttiin milloin voin aloittaa. Puhelusta kahden viikon kuluttua olin jo Sotkamossa sorvin ääressä, enkä ole päätöstäni katunut päivääkään.

Tieni kaivannaisalan parissa on ollut täynnä mielenkiintoisia haasteita ja ihmisiä. Se on kuljettanut minua Talvivaaran, Mondo Mineralsin ja Sydvaranger Gruven kautta jälleen Terrafamelle, josta hyppäsin pitkän harkinnan jälkeen täysin uuteen rooliin kehittämispäälliköksi POHTOon.

Maailma muuttuu nopeaan tahtiin ja vaatimuksia tulee koko ajan lisää niin turvallisuuteen, ympäristöön, taloudellisuuteen kuin laatuun liittyen. Kaivannaisteollisuus on alana valtavan laaja, jonka piiriin kuuluu niin maistereita, insinöörejä, teknikkoja, ekonomeja, tradenomeja ja niin edelleen. Jokaisen ammattikunnan edustajan osaaminen ja tietotaito on tärkeä osa kokonaisuutta.

Onnistumista ei kaivannaisteollisuudessa voi sälyttää vain yhden ammattikunnan harteille. Jo malmin etsintä ja löytyminen on oma kokonainen prosessinsa. Jotta malmi saadaan nostettua maasta ja jalostettua loppukäyttäjän vaatimaan muotoon, sen matkan taittamiseen on tarvittu lukemattomia oman alansa ja työnsä asiantuntijoita.

Tarjoamme täydennyskoulutusta kaivannaisalalla työskenteleville. Suunnitteilla on esimerkiksi seminaareja, kurssisarjoja ja asiantuntijaluentoja. Näistä yhtenä esimerkkinä on Teollisuuden ympäristöpäivä 2019, joka järjestetään 2.10.2019 POHTOssa. Tapahtumassa alan osaajat ja asiantuntijat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja kuulumisia yli teollisuusrajojen.

Työni on vasta alkanut, mutta mielestäni tässä työssä vain taivas on rajana, jos sekään. Yksi tärkein asia työssäni on asiakkaat ja tarkoitukseni on lähteä kehittämään koulutuspalettia eteenpäin asiakaslähtöisesti. Siksi haastankin teidät kaikki miettimään, mitä koulutusta juuri Sinä tarvitsisit. Ota yhteyttä, niin minä pistän turvakengät jalkaani, kypärän päähäni ja laitan rattaat pyörimään.

 

Nähdään POHTOssa!

 


Anu Haverinen

Kehittämispäällikkö – Development Manager
Kaivannaisteollisuus – Mining Industry

Kommentit

Kommentoi
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja
Hei, voimmeko auttaa?

Saat meihin yhteyden tällä pikaviestilomakkeella. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian arkisin klo 08.00 – 16.00 välisenä aikana. Yhteyttä voit ottaa myös puhelimitse numeroon 010 843 4600.

Olet jonossa Sulje
Hei, olet jonossa sijalla ?. vastaamme sinulle mahdollisimman pian. Kiitos!