Energia-alan ammattitutkintojen laatu punnitaan seuraavien vuosien aikana

Kari Palokangas

Voimalaitoksen käyttäjän ammattitutkinnon suorittaneet opiskelijat saavat tutkintotodistuksen, joka on samalla alikonemestarin koulutustodistus haettaessa kattilalaitoksen alikonemestarin pätevyyskirjaa. Alikonemestarin pätevyyskirja oikeuttaa toimimaan käytön valvojana alle 500 bar/MW:n kattilalaitoksilla. Käytön valvojat vastaavat kattilalaitosten käyttöomaisuudesta, jonka arvo on miljoonaluokkaa sekä ennen kaikkea henkilöturvallisuudesta, jonka arvoa ei voi edes mitata. Tässä kohtaa Tukesin ylitarkastaja Johanna Soppela on huolissaan tilanteesta, sillä osalla uusista koulutusorganisaatioista ei ole kokemusta kyseisistä pätevyyskirjakoulutuksista eikä välttämättä voimalaitosalan opettajaresursseja käytössään. Lisäksi painelaitelainsäädäntö ohjaa vahvasti voimalaitosalaa, eikä sitä ole otettu reformissa riittävästi huomioon, kun uusia tutkinnon järjestämislupia on myönnetty.

Vuoden 2017 loppuun saakka toiminut voimalaitoksen käyttötekniikan tutkintotoimikunta vastasi siitä, että tutkinnon järjestämissopimuksen saaneilla tutkinnon järjestäjillä oli riittävä voimalaitosalan osaaminen ja resurssit järjestää ammattitutkintoja. Reformin myötä tutkintotoimikunnat lopetetaan ja niiden tilalle tulevat työelämätoimikunnat, joiden vastuulla on huomattavasti enemmän ammattitutkintoja kuin aikaisemmilla tutkintotoimikunnilla. Työelämätoimikunnilla on varmasti haasteita valvoa tutkintojen laatua, koska tutkintoja on niputettu yhteen ja niitä on yhdellä työelämätoimikunnalla enemmän kuin aikaisemmin. Työelämätoimikunnissa on kuitenkin edelleen yhdeksän jäsentä, kuten oli tutkintotoimikunnissa, joten helppoa laadun seuranta ei tule olemaan. Työelämätoimikuntien toimikuntatyöskentely ei ole päätoimista vaan heillä on oma päätyönsä omissa yrityksissä ja oppilaitoksissa. Toivon joka tapauksessa sitä, että uudetkin tutkinnon järjestäjät huolehtivat laadukkaista tutkinnoista, eivätkä mene yli sieltä, missä aita on matalin.

 

 

Kehittämispäällikkö

Kari Palokangas

Kommentit

Kommentoi
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja
Hei, voimmeko auttaa?

Saat meihin yhteyden tällä pikaviestilomakkeella. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian arkisin klo 08.00 – 16.00 välisenä aikana. Yhteyttä voit ottaa myös puhelimitse numeroon 010 843 4600.

Olet jonossa Sulje
Hei, olet jonossa sijalla ?. vastaamme sinulle mahdollisimman pian. Kiitos!