Oikeaa ja ”väärää” osaamista

Markku Oikarinen

Oikeaa ja ”väärää” osaamista

POHTOn slogan on ”Oikeaa osaamista”. Mitä me pohtolaiset oikealla osaamisella tarkoitamme, ja mitä on väärä osaaminen?

Väärä osaaminen saattaa liittyä esimerkiksi siihen, että työntekijän/esimiehen/johtajan kyky käyttää työkaluja ja menetelmiä on vanhentunutta. Silloin oikeaa osaamista lisätään päivittämällä omia tietoja niin, että pystytään käyttämään uusia tai vielä tulossa olevia työkaluja ja hallitaan uusia tekniikoita. Väärä osaaminen voi myös liittyä esimerkiksi vanhentuvaan organisaatiokulttuuriin, jos muutokset toimintaympäristössä, asiakkaan odotuksissa tai vaikkapa uusien kollegoiden osaamisessa vaativat osaamisen päivittämistä ja joidenkin asioiden pois oppimista.

Väärää osaamista voi olla myös se, että henkilö kyllä osaa asian teoriassa, mutta ei käytännössä. Kun toimimme yritysten kanssa, ei osaaminen ole oikeaa, jos kyky soveltaa tietoa puuttuu. Joskus käytäntö myös selvästi haastaa teoriaopit. Erityisesti näin käy joskus johtamisen ja esimiestyön alueella. Silloin käytännön kokemus ja käytännössä saadut tulokset ratkaisevat sen, mikä on oikeaa osaamista.

POHTOn toiminnan kehittämisessä slogan ”Oikeaa osaamista” ohjaa meitä aina oikeaan suuntaan. Meidän tehtävänä on varmistua siitä, että ymmärrämme, mitä osaamista organisaatiot ja siellä toimivat ihmiset todella tarvitsevat. Ymmärrys kasvaa vain olemalla aidosti läsnä yrityksissä ja eri organisaatioissa. Lisäksi meidän on ymmärrettävä, että osaaminen harvoin siirtyy käytäntöön pelkästään kuuntelemalla, vaan tarvitaan tekemistä ja usein nimenomaan yhdessä tekemistä jo koulutusprosessissa, jotta voidaan sanoa omaavamme oikeaa osaamista. Siksi simulaatioilla ja erilaisilla käytännön harjoitteilla on niin suuri rooli POHTOn koulutuksissa.

Työnantajat arvioivat aina viime kädessä sen, kuinka oikeaa koulutuksesta saatu osaaminen on. Me pohtolaiset vastaamme siitä, että POHTOn koulutuksissa hankittu osaaminen on aina oikeaa.

Markku Oikarinen

toimitusjohtaja, KTM

Pohto Oy

Kommentit

Kommentoi
Käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi. Lisätietoja
Hei, voimmeko auttaa?

Saat meihin yhteyden tällä pikaviestilomakkeella. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian arkisin klo 08.00 – 16.00 välisenä aikana. Yhteyttä voit ottaa myös puhelimitse numeroon 010 843 4600.

Olet jonossa Sulje
Hei, olet jonossa sijalla ?. vastaamme sinulle mahdollisimman pian. Kiitos!